'Gastouders hard nodig zodat zorgprofessionals wisseldiensten kunnen draaien’

Gastouderschap zou niet ingeperkt maar juist gestimuleerd moeten worden door de politiek. Dit zegt beroepsorganisatie NU’91, die waarschuwt voor verdere verschaling van de gezondheidszorg door personeelstekorten. Gastouders zijn van groot belang voor verpleegkundigen en verzorgenden die wisseldiensten draaien. Als er straks minder gastouders zijn, kan dit een groter personeelstekort in de zorg in hand werken. Dit meldt NU’91. 

De aanhoudende personeelstekorten in de zorg, vragen meer flexibiliteit van zorgverleners, onder meer qua werktijden. Zij hebben dus vaker een gastouder nodig, maar het kabinet wil deze opvangmogelijkheid aan banden leggen. “Op deze manier komen we in een neerwaartse spiraal terecht, want uiteindelijk zijn niet alleen de zorgprofessionals hier de dupe van, maar de hele samenleving”, zegt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91. Zij waarschuwt voor verschraling van de zorg.

Gastouderschap steeds minder aantrekkelijk

Al jaren neemt het aantal gastouders in Nederland af, deels door het slechte verdienmodel en deels door de strenge regelgeving voor gastouders. In 2025 hebben zij te maken met verdere aanscherping van de regels, waardoor het nog minder aantrekkelijk is om volgend jaar gastouder te zijn. Zorgprofessionals moeten hierdoor minder werken of een baan buiten de sector zoeken, ziet NU’91 nu al. Volgend jaar zal dat alleen maar erger worden. Van Kooten noemt deze negatieve trend zeer zorgwekkend, omdat iedere verpleegkundige en verzorgende nu al hard nodig is. “Er ligt dan ook een duidelijke taak voor het kabinet: stimuleer gastouderschap in plaats van het in te perken, zodat de – nu al nijpende – personeelstekorten in de zorg niet nog verder oplopen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky