Zeven grote jeugdzorgorganisaties en de gemeenten Zwolle, Deventer en Oldenzaal in de provincie Overijssel gaan ervaringskennis implementeren. Een bron van kennis die de jeugdzorg kan helpen bij de grote inhoudelijke uitdaging war de sector voor staat. Ervaringskennis implementeren blijkt in de praktijk echter lastig, maar samen willen de organisaties dit probleem het hoofd bieden. Vanaf 12 september zijn zij het eerste leernetwerk van Nederland dat zich hierop richt en starten ze met het grootschalig implementatietraject. Dit meldt Hogeschool Windesheim.
Ervaringsdeskundigen kunnen veel inbrengen in de jeugdzorg. Zij zitten in de pleegzorg, zijn pleegouder of hebben op dit moment te maken met jeugdzorg. Maar dit kunnen ook zorgprofessionals zijn met hun eigen ervaringen als cliënt in de jeugzorg. Hoewel de kennis en ervaringen van deze ouders, gezinnen of oud-cliënten zeer waardevol zijn, maakt de sector hier bijna gaan gebruik van. Het leernetwerk en implementatietraject moet hier in Overijssel verandering in brengen. Binnen het leernetwerk wordt de inzet van ervaringskennis integraal onderdeel van het zorgaanbod van de zeven jeugdzorginstellingen: Trias Jeugdhulp, Accare, Karakter, Dimence Jeugd GGZ, Pactum, Ambiq en Jeugdbescherming Overijssel.
Opleidingstrajecten voor ervaringsdeskundigen
De jeugdzorgorganisaties krijgen begeleiding van het lectoraat GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim om ervaringskennis op verschillende manieren in te zetten. Er komen werkgroepen die visies zullen ontwikkelen en werken aan implementatie en opleidingsbeleid. Professionals en ervaringsdeskundigen maken deel uit van deze werkgroepen. Cliënten en naasten kunnen daarnaast opleidingstrajecten volgen om vaardigheden op te doen. De naasten leren van elkaar en ontwikkelen ervaringskennis die de jeugdzorg verbetert. De komende 2 jaar moeten ongeveer 350 mensen hiervoor worden opgeleid. Op basis van het implementatietraject ontwikkelen de gemeenten en jeugdzorgorganisaties gezamenlijk kennis en producten waar de gehele sector in het land gebruik van kan maken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky