Kamerleden verbluft dat gemeenten niet weten waar jeugdzorgkinderen verblijven

Kamerleden Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA en Sarah Dobbe van de SP zijn verbluft dat gemeenten niet weten waar kinderen in de jeugdzorg verblijven. Eerder meldden Pointer en Follow the Money dat veel kinderen vanwege het tekort aan jeugdzorgplekken bij commerciële bedrijven terechtkomen. Gemeenten hebben weinig inzicht op de kwaliteit van deze aanbieders en weten niet altijd waar de kinderen blijven. Dit meldt Pointer. 

Westerveld vindt het niet kunnen dat kinderen vaak niet eens in hun eigen regio terechtkunnen. Haar partij en die van Dobbe stellen hier Kamervragen over. Op het Hoenderloo-terrein, waar voorheen jeugdzorginstelling Pluryn zat, zitten wel twintig zorgbedrijven. Kinderen vanuit het hele land worden hier geplaatst als er geen plek is in hun eigen regio.

Incidenten

Geregeld maken dorpsbewoners meldingen van incidenten met jongeren op het terrein of in de omgeving. Dat er op het terrein zoveel verschillende aanbieders zitten, leidt tot onrust, stelt Dobbe. Zij vindt dat de nieuwe staatssecretaris Vincent Karremans voor Jeugd actie moet nemen. Ook moet hij ervoor zorgen dat kinderen weer dichter bij huis komen te verblijven, zodat ze ook als ze tijdelijk niet thuis wonen een deel van hun normale leven kunnen behouden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky