Breda gaat flink bezuinigen op de jeugdzorg

De gemeente Breda gaat bezuinigingen op de jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierdoor wordt het lastiger voor hulpbehoevenden om toegang te krijgen tot deze vormen van zorg in het sociaal domein. De oppositie is kritisch op de raad, want dit had veel eerder moeten gebeuren. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Vanaf 2026 krijgt Breda ieder jaar 30 miljoen euro minder van het Rijk, waardoor de gemeente 22 miljoen euro moet korten op de jeugdzorg en Wmo. In 2025 volgt er voor de jeugdzorg een bezuiniging van 3,5 miljoen en twee jaar later nog eentje van 5 miljoen euro.

Eigen verantwoordelijkheid

De gemeente Breda ziet een toename van het aantal ouderen, duurdere zorgaanbieders en meer vraag naar jeugdzorg. Inmiddels ontvangt een op de acht jongeren in Breda jeugdzorg, waardoor de kosten vorig jaar op 40 miljoen euro stonden. In 2019 ging er nog 29 miljoen euro naar de jeugdzorg. Door meer nadruk te leggen op de eigen verantwoordelijkheid en hun netwerk, worden er strengere voorwaarden gesteld aan de toegang tot Wmo en jeugdzorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky