Extra werkdruk in spreekkamers door patiënten met medische desinformatie

Uit een enquête van NOS en artsenfederatie KNMG blijkt dat artsen in hun spreekkamer regelmatig te krijgen met patiënten die over medische desinformatie beschikken. Zonnebrandcrème zou kankerverwekkend zijn, kinkhoest goed voor je kind, vaccinaties zijn gevaarlijk en hormonale anticonceptie ook.  Al deze informatie gaat volop rond op social media en artsen hebben hierdoor extra veel werk aan een patiënt. Minimaal eens per week horen zij in hun spreekkamer een patiënt praten over desinformatie. 14 procent van de ondervraagde artsen heeft hier zelfs dagelijks of meerdere keren per dag mee te maken. Dit meldt NOS.

 

Volgens huisarts Anneke Aarts heeft ze er een flinke taak aan om te ontdekken waar de patiënt zijn of haar informatie vandaan haalt en wat het precies inhoudt. “Vervolgens moet ik vaak praten als Brugman om uit te leggen dat wat zij hebben opgezocht, niet klopt.” Vaak gaat het dan om de veelgehoorde vaccinaties en anticonceptie, maar ook over vitamine B12 en allergieën.

Vervelende gesprekken

KNMG-voorzitter René Héman ziet dat de werkdruk onder huisarts toeneemt. Immers, goede voorlichting neemt tijd in beslag maar neemt tegelijk ook tijd weg van zorg aan de patiënt. En vaak wil een patiënt niet eens aannemen wat de huisarts zegt, voegt Aarts daaraan toe. Ook ziet ze patiënten die vooraf hun eigen onderzoek hebben gedaan en bij haar om medicatie of scan komen vragen. “Patiënten zijn vaker wantrouwend en mensen denken het zelf beter te weten. Soms levert dat heel vervelende gesprekken op.”

Bestrijding medische desinformatie

Het TikTok-account Dokters Vandaag heeft inmiddels een aardige groep artsen aangetrokken die allemaal willen bijdragen aan het tegengaan van verspreiding van medische desinformatie. En het aantal accounts dat dit soort informatie wil ontkrachten, groeit ook. Demissionair minister Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil artsen gebruiken als influencers om desinformatie over kindervaccinaties te bestrijden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky