Nieuwe huisarts Breezand heeft dossiers Co-Med nog altijd niet ontvangen

Huisarts Wouter Breebaart die met zijn nieuwe huisartsenpraktijk Zandvaart het gat wil opvullen dat Co-Med heeft achtergelaten, kan de deuren niet openen zonder dossiers van patiënten. De curator houdt de patiëntendossiers nog altijd vast en eist een ‘goodwill vergoeding’ voor de overdracht. Dit melden Skipr en NH Nieuws. 

Breebaart wilde op 1 augustus de deuren openen voor patiënten in Breezand, maar zonder dossiers kan hij geen zorg verlenen. “Je kunt niet werken zonder die informatie. Alles staat erin. Van de voorgeschiedenis tot labwaardes en medicijngebruik. Vooral voor de chronisch zieke mensen vind ik dit heel zorgelijk”, aldus de huisarts.

Goodwill

Tweede Kamerlid Harmen Krul noemt het te gek voor woorden dat patiënten in Breezand nog altijd geen nieuwe huisarts hebben. In sommige gevallen is het volgens hem gebruikelijk om goodwill te betalen, bijvoorbeeld als een huisarts met pensioen gaat en de praktijk wordt overgedragen. Mensen ontvangen dan echter nog zorg. Omdat Co-Med failliet is verklaard en de deuren van de praktijk al een maand zijn gesloten, krijgen inwoners geen zorg. “We willen van de minister nu een heldere uitspraak. Want die dossiers zijn van de mensen, al zij wisselen van huisarts dan moeten ze meeverhuizen.” Maar omdat een antwoord van Agema nog weken kan duren, roept hij patiënten op om zelf naar de curator te stappen en hun dossier op te vragen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky