Schorsing voor huisarts na klacht van nabestaanden overleden patiënt

Een huisarts uit Den Bosch over wie de afgelopen jaren meerdere klachten zijn binnengekomen, is geschorst door het tuchtcollege voor de gezondheidszorg. De klacht van twee nabestaanden van een overleden patiënt was de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens zijn kinderen kreeg de man niet de zorg die had moeten krijgen en vroeg hij hen zelfs op zijn sterfbed op de huisarts aan te pakken. Dit meldt Omroep Brabant.

In 2021 stapte de man over naar een andere huisarts, maar kwam in 2022 te overlijden. De 73-jarige had uitgezaaide prostaatkanker. Voor die tijd had hij al langere tijd last van klachten als opgehoopt vocht, benauwdheid, vermoeidheid en prostaatklachten. De huisarts stuurde hem echter nooit door naar een cardioloog of uroloog. Ook zag deze geen aanleiding om zijn chronische lage rugpijn te onderzoeken.

Eerdere berispingen

Volgens zijn kinderen vroeg de man op zijn sterfbed om de huisarts aan te pakken. Deze stelt op zijn beurt echter dat zijn voormalig patiënt per se bij hem wilde komen, omdat hij negatief in het nieuws was gekomen. Dit had te maken met eerdere klachten tegen hem en een berisping in 2015 en 2019 vanwege respectievelijk onzorgvuldig handelen en communicatief en medisch inhoudelijk te wensen overlaten. In 2020 werd hem een tijdelijk schorsing opgelegd.

Geen verweer

Omdat de huisarts geen verweer had tegen de klachten van de nabestaanden, is hij uit het BIG-register geschrapt. Hij is onmiddellijk geschorst in afwachting van een onherroepelijke uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky