Emotionele uitputting, een belangrijke symptoom van burn-out, komt steeds vaker voor onder Nederlandse en Vlaamse psychiaters. In 2023 zei bijna 50 procent van de psychiaters hier last van te hebben, blijkt uit onderzoek van de Jonge Psychiater. Vooral jongere ggz-professionals kampen hiermee, want naarmate de leeftijd vordert blijken de klachten minder te worden. Dit meldt NOS.
De laatste keer dat De Jonge Psychiater onderzoek deed naar het mentale welzijn van de beroepsgroep was in 2020. Emotionele uitputting kwam toen voor onder 33 procent van de psychiaters. Dit betekent dus een stijging van ongeveer 17 procent, met name veroorzaakt door het ziekteverzuim en de hoge werkdruk.
Desondanks haalt 98 procent van de ondervraagde psychiaters voldoening uit patiëntencontact.
Betrokkenheid maakt het emotioneel zwaarder
Onderzoeksleider Joeri Tijdink vindt het prachtig dat zijn beroepsgroep zo betrokken is, maar “het maakt ons vak emotioneel wel erg zwaar. Want als de situatie van een patiënt echt verslechtert terwijl je niets kunt doen omdat er geen plek is, komt het extra hard binnen”. Veel psychiaters ervaren dan ook machteloosheid omdat zij geen invloed kunnen uitoefenen op de wachtlijsten.
Vak verlaten
Een vijfde van de psychiaters overweegt het vak te verlaten en elders aan de slag te willen gaan. Het aantal vacatures neemt sinds 2021 toe: van 1.000 per kwartaal in 2021 naar 1.200 tot 1.500 per kwartaal in de afgelopen twee jaren. Langdurig onvervulde vacatures komen ook hier voor: ongeveer 400 blijven langere tijd niet vervuld. Neem daar de groeiende wachtlijsten bij en de druk op ggz-professionals neemt alleen maar toe.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky