In Nederland worden verloskundigen steeds vaker vergezeld door doula’s tijdens een bevalling. Ellen Rolvink, directrice van de eerste doula-opleiding in Nederland, zegt dat vrouwen steeds bewuster omgaan met de gebeurtenis rondom de geboorte van hun kind. Graag hebben zij iemand erbij die hen fysiek en mentaal steunt tijdens één van de belangrijkste momenten in hun leven. Dit meldt het AD.
Doula’s worden omgeschreven als een geboortecoach die de sfeer tijdens de bevalling bewaakt zodat de vrouw zich kan concentreren op het proces. Rolvink zegt dat de rol vroeger vervuld werd door een vroedvrouw. “Een vroedvrouw was er de hele bevalling bij. Die ging pas weg als de baby er was. Verloskundigen hebben het nu zo druk, soms bevallen er wel vier vrouwen tegelijk, die hebben daar de tijd niet meer voor.”
Voordelen
In een onderzoek in 1976 vonden twee Amerikaanse bewijs over het effect van steun tijdens de bevalling. Zij hadden gevonden dat de bevalling sneller ging nadat de vrouwen extra zorg kregen van de vrouwelijke onderzoeksassistent tijdens de geboorte. In verdere onderzoeken naar het doula-effect is gevonden dat het aantal vaginale geboortes verdubbelt, de pijn halveert, de geboorte korter is en dat de vrouwen achteraf een beter gevoel hadden. Dus iemand er extra bij hebben tijdens de bevalling kan van groot belang zijn.
Rolvink benadrukt wel dat een doula geen verloskundige is. Ze gelooft eerder dat de twee perfecte aanvullingen zijn op elkaar. Terwijl de doula alle aandacht kan schenken aan de moeder, kan de verloskundige zich concentreren op de bevalling zelf.
Opnemen in de samenleving
Gynaecoloog Koen Deurlo van het Utrechtse Diakonessenhuis zegt dat hij ook een toename van doula’s ziet bij bevallingen in zijn ziekenhuis. Hij zegt dat de zwangerschap-zorg in Nederland nog meer zou verbeteren door één-op-één begeleiding, maar wat helaas niet mogelijk is door het personeelstekort. De komst van de doula’s vangt dit juist op, en kan de gewenste zorg nog steeds aangeboden worden.
In het Amsterdam UMC is de eerste ziekenhuis-doula aangenomen, iets wat Deurloo ook voor Utrecht wilt gaan doen. “Ik denk dat het een enorme winst voor de maatschappij is als het aantal vrouwen dat beschadigd raakt door een traumatische bevalling afneemt door goede begeleiding.”
Rolvink vindt echter dat er meer stappen genomen moeten worden. Op het moment wordt een doula niet vergoed door de zorgverzekering en is dus niet voor iedereen een optie, wat volgens Rolvink voor elke moeder wel beschikbaar zou moeten zijn.
Bewustwording
De toename verklaart ze door de groeiende bewustwording rondom zwangerschap, geboorte en bewust ouderschap. “ We zien meer in hoe belangrijk een goede start voor zowel kind als ouders is. Ook denk ik dat vrouwen meer eigenaarschap willen over hun bevalling en dus niet meer denken: de dokter gaat me vertellen hoe ik mag bevallen. Maar dat het een ervaring is waar ze vertrouwen in hebben en kracht uit willen halen.”
Door: Nationale Zorggids