Normal_medical-concept-with-doctor-stethoscope-and-heart-2021-08-31-15-59-20-utc-min__1_

Om te voorkomen dat het ziekenhuis overstroomt met patiënten, weigert het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg soms verwijzingen door huisartsen. Volgens de bestuurder van het ziekenhuis is er allang sprake van een zorginfarct en zijn artsen soms wanhopig door de grote toestroom van patiënten. Dit meldt NRC.

Het ziekenhuis accepteert niet zomaar alle verwijzingen door huisartsen meer om nóg grotere drukte te voorkomen. Niet iedereen heeft hulp nodig van een medisch specialist. Daarnaast kijkt het ETZ naar de noodzakelijkheid van een ingreep. Op sommige werkt de aanpak nog niet en is de wachtlijst nog steeds te lang en worden mensen nog zieker, bijvoorbeeld op de afdeling oogheelkunde.

Jaarlijkse apk

Inmiddels zien KNO-artsen geen patiënten meer met snurkklachten en hoeven niet alle patiënten op de afdeling cardiologie na een operatie een jarenlang controletraject in te gaan. “De artsen zeggen dan: ja, dan sta ik straks voor het hekje bij de tuchtrechter. En patiënten zeggen: dit is mijn jaarlijkse apk, doe mij dat niet aan”, zegt bestuurder Bart Berden hierover.

Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen die een medisch specialist eisen, terwijl dat niet nodig is. Veel artsen kregen het gevoel dat ze continu consulten hielden die niet nodig waren. Op de afdeling reumatologie neemt een reumatoloog nu alle verwijzingen door en belt hij de huisarts als een ziekenhuisbezoek niet nodig is. Artsen steunen deze werkwijze omdat ze nu veel minder patiënten zien die ook door de huisarts of ergotherapeut behandeld hadden kunnen worden én zijn de wachtlijsten alsnog flink teruggebracht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky