Huisartsen in Zoetermeer worden op de hoogte gehouden van de situatie rondom het LangeLand Ziekenhuis, maar zijn niet betrokken bij de onderhandelingen. Ze maken zich zorgen over de toekomst van het ziekenhuis. Het is de bedoeling dat het dit jaar fuseert met het HagaZiekenhuis, maar wat er dan van de locatie in Zoetermeer overblijft is nog maar de vraag. Als het LangeLand gered kan worden, kost dat alsnog zo’n 60 miljoen euro. Dit meldt Omroep West.
Het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis heeft het al jaren financieel zwaar. Een fusie met het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf stond jarenlang op de planning en zou LangeLand moeten redden, maar kon uiteindelijk toch geen doorgang vinden. Nog steeds is er veel onduidelijkheid over de toekomst is van het hospitaal.
Volwaardig ziekenhuis
André Louwen, voorzitter van de raad van bestuur van de Stichting georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ) hoopt op een zo volwaardig mogelijk ziekenhuis, maar het is zeer waarschijnlijk dat de afdelingen gynaecologie en acute verloskunde moeten sluiten. Huisartsen willen dat deze afdelingen behouden blijven, maar hebben twijfels bij de kwalitatieve houdbaarheid ervan.
Nieuwbouw
Zorgverzekeraars moeten er uiteindelijk grotendeels voor betalen en zij weten nog niet wat behouden kan worden en wat weg moet. Ook voor het nieuwbouwpand moet betaald worden, gezien de slechte staat van het huidige gebouw. Een afspraak die wel vaststaat, is dat het Reinier de Graaf vanaf 1 juli weer een zelfstandig ziekenhuis is, dat niets te maken heeft met het LangeLand. In de planning staat ook dat het HagaZiekenhuis en LangeLand voor 31 december van dit jaar fuseren, maar daarvoor moet nog veel werk worden verzet.
Huisartsen vinden het in de tussentijd te lang duren. Door de aanhoudende zorgen hierover, komen ze niet toe aan hun eigen toekomstplanning die te maken hebben met een vergrijzende gemeente en stijgende zorgvraag. Daarvoor hebben de huisartsen het LangeLand nodig.
Door: Nationale Zorggids