Pro Persona gebonden aan budgetplafond zorgverzekeraars

Ggz-instelling Pro Persona is door het budgetplafond van zorgverzekeraar gebonden aan het behandelen van een maximaal aantal cliënten per jaar. Tweede Kamerlid Sarah Dobbe van de SP vindt budgetplafonds bizar en heeft hierover Kamervragen gesteld. Dit meldt RTV Connect.

De gezamenlijke cliëntenraden van Pro Persona hebben een brandbrief naar de politiek gestuurd, waarop Dobbe nu reageert. Zij vindt dat zorgverzekeraars de wachttijden en wachtlijsten in de ggz moeten helpen oplossen en mensen niet expres nog langer op zo’n lijst moeten houden. “Als zorgverzekeraars dit niet willen, dan moeten ze zichzelf maar opheffen." SP strijdt al jaren tegen de budgetplafonds die door zorgverzekeraars worden opgelegd. Hierbij kopen ze zorg in bij zorgaanbieders. Het bedrag dat zij hiervoor krijgen kunnen ze gebruiken voor de behandeling van cliënten maar als het geld daarna op is kunnen nieuwe cliënten van die verzekeraar niet meer worden geholpen. Tenzij aanbieder en verzekeraar nieuwe afspraken maken.

Zorg door budgetplafonds alleen maar duurder

Dobbe vindt dat budgetplafonds de problemen van mensen alleen maar verergeren. “Dat is schrijnend voor mensen die zorg nodig hebben, en het is absoluut niet goedkoper. Mensen hebben namelijk nog steeds zorg nodig”, zegt het SP-Kamerlid. Hoe langer iemand op de wachtlijst staan, hoe complexer de problemen soms worden en dat kost alleen maar meer geld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky