De rechtbank gaf een frauderende apotheker onlangs een taakstraf. Zijn zoon, eveneens apotheker, werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat tegen beide uitspraken in hoger beroep, omdat het vindt dat ze veel te licht gestraft worden voor de miljoenenfraude die ze zouden hebben gepleegd. Dat meldt Skipr.
De twee apothekers hoorden eerder 2,5 jaar cel tegen zich eisen. De vader en zoon zouden met een zogenaamde omzettingstool 17 miljoen euro hebben weggesluisd en daarmee zorgverzekeraars hebben bedonderd. Ze declareerden namelijk preferente geneesmiddelen (voorkeursmedicijnen), maar gaven niet-preferente middelen aan hun cliënten.
Preferente geneesmiddelen worden volledig vergoed door zorgverzekeraars en van niet-preferente middelen krijg je slechts een deel of helemaal niets terug. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het om valse declaraties van in totaal 3,6 miljoen euro gaat, maar het totale fraudebedrag ligt zeker op 17 miljoen euro.
Dat er valse declaraties zijn opgemaakt, achtte de rechtbank bewezen. Maar of er sprake is van fraude en oplichting niet en ook is niet bekend hoeveel schade dit de zorgverzekeraars heeft opgeleverd. Daarom legde de rechtbank vader en zoon respectievelijk een taakstraf en vrijspraak op.
Door: Redactie Nationale Zorggids