Normal_ambulance_2

Vanaf volgend jaar komt er structureel 19,2 miljoen euro per jaar bij voor de regionale ambulancevoorziening. Dit geld is hard nodig want ambulances kunnen op dit moment niet altijd binnen 15 minuten ter plaatse zijn, wat de wettelijke norm is. Uit berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het RIVM blijkt dat meer geld nodig is voor herziene loonkosten en de stijging in het aantal ambulance-inzetten. Dit meldt NZa.

Woensdag meldde de FNV nog dat er een structureel personeelstekort is binnen de ambulancezorg. De hulpdienst zou hierdoor niet altijd op tijd bij de patiënt kunnen komen, omdat er niet voldoende ambulances rijden door onderbezetting. Naast het geld dat beschikbaar komt, blijft er ook jaarlijks tien miljoen euro beschikbaar voor de opleiding van ambulanceverpleegkundigen en ambulancechauffeurs.

Ook wordt het extra budget gebruikt voor de inzet van Automatische Externe Defibrillators (AED’s). Hierbij krijgt iemand met een hartstilstand een elektrische schok waardoor het hartritme kan herstellen. Alleen zorgaanbieders krijgen nu de kosten van het gebruik van een AED vergoed. Sportscholen en supermarkten kunnen dit nu alleen via de verzekering van de patiënt terugkrijgen,wat een lastige procedure blijkt te zijn. De kosten die verbonden zijn aan de directe inzet van een AED worden in 2018 vergoed vanuit het budget voor de regionale ambulancevoorziening.

Door: Redactie Nationale Zorggids