Normal_huisarts

Meer tijd besteden aan de patiënt in de spreekkamer van de huisarts kan ervoor zorgen dat onnodige zorg wordt teruggedrongen. Om een ziekte met grotere zekerheid te willen uitsluiten of op verzoek van de patiënt verlenen huisartsen soms onnodige zorg. Meer tijd kan er juist zorgen voor een betere uitleg en een gezamenlijke besluitvorming. Dat meldt het NIVEL. 

Het onderzoeksinstituut presenteert haar bevindingen in de overzichtsstudie 'Niet te veel en niet te weinig: De balans tussen nodige en onnodige zorg in de huisartsenpraktijk'. Huisartsen krijgen vaak te maken met onduidelijke of onzekere situaties, vooral in de beginstadia van klachten die mogelijk kunnen duiden op een ziekte. Het kan echter ook zijn dat die klachten vanzelf overgaan. NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk: “Huisartsen zouden dan meer tijd moeten kunnen nemen voor overleg met de patiënt. Bijvoorbeeld om vragen te bespreken als: is nader onderzoek wel zinvol? Is een geneesmiddel nu wel nodig?”.

Goed geïnformeerde patiënten kiezen doorgaans voor de wat conservatievere, dus goedkopere behandeling. In het Radboudumc kwamen ze tot een gelijke constatering. Daar nemen ze nu ook ruim de tijd voor de patiënt, waardoor die vaak voor een goedkopere behandeling kiest en dus wordt er bespaard op de zorgkosten.

De helft van de huisartsen vindt dat de artsen wel eens te veel zorg verlenen. Er wordt bijvoorbeeld te snel doorverwezen of er wordt te snel een geneesmiddel voorgeschreven. “Het is dus zoeken naar de balans tussen niet te veel zorg maar ook niet te weinig”, aldus Van Dijk. 

© Nationale Zorggids