De FNV is positief over het pakket aan maatregelen voor de zorg dat is overeengekomen met het kabinet. Dit meldt de FNV zelf.
In een pakket aan maatregelen voor de zorg is afgesproken dat mensen in de huishoudelijke zorg in de toekomst op een fatsoenlijke manier behandeld worden met een betaling conform cao en contract. Ton Heerts, voorzitter FNV: "En daar hebben we harde afspraken over gemaakt met het kabinet. Alfahulpen worden per wet verboden. In een Algemene Maatregel van Bestuur wordt vastgelegd dat de uurtarieven in de thuiszorg niet meer onder de afgesproken cao-tarieven. Dus concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt hiermee onmogelijk.”
Vermindering van werkdruk is van groot belang in de verpleeghuizen. Personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen kennen enorme werkdruk omdat niet alleen de cliënten en hun familie, maar ook zij een goede verzorging van hun cliënten als topprioriteit zien. Door de bezuinigingen is dat steeds meer onder druk komen te staan. Dankzij de 200 miljoen euro van het kabinet komen er meer handen aan het bed en daarmee minder werkdruk voor het personeel.
Er zijn ook afspraken gemaakt over het geld dat gemeentes van het rijk krijgen, maar tot nu toe vrij mochten besteden. Over de zogeheten HHT gelden en de gelden voor vernieuwing van maatschappelijke ondersteuning, de komende jaren oplopend van 200 in 2016 naar 300 miljoen euro structureel per jaar daarna, is afgesproken met het kabinet dat deze aan de ondersteuning thuis besteed moeten worden. 28 miljoen euro van het banenplan in de zorgsector wordt ingezet om mensen van werk-naar-werk of van werkloosheid naar werk te helpen. FNV wil dat hiermee het aantal ontslagen in de zorg zoveel mogelijk wordt teruggedrongen.
Heerts: "Met gemeentes gaan we nu aan de slag op het brede terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in nieuwe 'WMO-kamers'. Daar gaan we toezien op de thuiszorg, de jeugdzorg, verzorgingshuizen en schuldhulpverlening."
©Nationale Zorggids