Onderhandelingen cao apotheken in het slop; vakbonden dreigen met acties

De onderhandelingen over een nieuwe cao apotheken zijn al tijden vastgelopen. Per 1 juli had er een nieuwe cao moeten liggen, maar de onderhandelende partijen lopen vast op het salaris. Werkgevers bieden salarisverhoging van 2 procent en eentje van 5 procent voor 2025. Dat vinden vakbonden FNV en CNV veel te laag en dreigen nu met actie. Als er niet voor 30 augustus 2024 om 12.00 uur een beter cao-bod ligt, komen er stiptheidsacties door apothekersassistenten. Dit meldt FNV.

“De werkdruk van apothekersassistenten neemt de laatste jaren alleen maar toe. Ze hebben te maken met agressie aan de balie en ze zijn steeds meer tijd kwijt aan de papierwinkel van zorgverzekeraars. En nu proberen hun werkgevers ze af te schepen met een habbekrats die de inflatie niet eens dekt”, zegt onderhandelaar Marco Dons van CNV. De vrees is dat de personeelstekorten in de apothekerssector straks alleen maar toeneemt.

Stiptheidsacties

Volgens de onderhandelaars van CNV en FNV is het onzin dat werkgevers zeggen dat er niet genoeg geld is voor een fatsoenlijke loonsverhoging. In het contract met zorgverzekeraars is daar namelijk rekening mee gehouden. “Wat is er met dat geld gebeurd?”, vraagt onderhandelaar Ralph Smeets van FNV zich af. Als de werkgevers niet voor vrijdag 30 augustus 12.00 uur over de brug komen met een beter cao-bod, volgen er eerst stiptheidsacties. Medewerkers houden zich hierbij strikt aan de regels van hun cao en contract. Ze werken niet over, gaan niet zonder vergoeding een kwartier eerder open of later dicht en slaan hun pauzes niet over. De vakbonden denken dat klanten hier wat zullen merken door oplopende wachttijden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky