Medewerkers in de zorg werken structureel meer dan in hun contracten is afgesproken. Gemiddeld draaien ze bijna acht overuren per week. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat vakbond Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren, zo meldt Trouw.
De Abvakabo signaleert een stijging van de werkdruk in de zorg. Steeds vaker worden medewerkers 'flexibel' ingezet. Een kwart van de ondervraagden zegt regelmatig binnen 24 uur ergens te moeten invallen. 'Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg', zegt een medewerker in het onderzoek. Ruim 4600 medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg werden voor het onderzoek ondervraagd. Voor 45 procent van hen is overwerk aan de orde van de dag.
Verder ziet de vakbond vooral een toename van het aantal 'kleine' contracten. Daarbij krijgen medewerkers in plaats van een contract voor 40 of 36 uur, een contract voor bijvoorbeeld 24 uur per week, waarbij ze soms de ene week 16 uur en een andere week 32 uur worden ingezet. Ook komt het in toenemende mate voor dat er in plaats van drie keer 8 uur per dag, vier keer 6 uur per dag gewerkt moet worden. Zorgmedewerkers blijken bovendien steeds vaker gebroken diensten te draaien: 's ochtends de helft van hun uren en 's avonds de andere helft.
© Nationale Zorggids