IGJ neemt geen nieuwe tekortenbesluiten tot er juridische oplossing is

De Raad van State heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een tik op de vingers gegeven. In een uitspraak van 20 november 2024 zijn twee besluiten uit 2018 vernietigd waarin de IGJ toestond om geneesmiddelen met tekorten uit het buitenland te halen. De reden: er ontbrak een artsenverzoek, en dat is volgens de Geneesmiddelenwet verplicht. De IGJ laat weten geen nieuwe tekortenbesluiten te nemen, tot het ministerie van Volksgezondheid een juridische oplossing heeft gevonden. 

Dat de IGJ geen nieuwe tekortenbesluiten neemt, betekent dat in geval van een medicijntekort alleen op individuele artsenverklaring geneesmiddelen uit het buitenland kunnen worden gehaald. Helaas brengt dit extra administratieve rompslomp mee voor artsen en apothekers, iets wat de huidige regels juist probeerden te vermijden.

Wat blijft geldig?

Lopende tekortenbesluiten blijven tot de aangegeven einddatum geldig. Maar nieuwe of verlengde besluiten zijn voorlopig niet mogelijk. Dit betekent dat artsen bij nieuwe tekorten nu per patiënt een apart verzoek moeten indienen, wat tijd en moeite kost.

Achtergrond van de zaak

De vernietigde besluiten waren bedoeld om een tijdelijk tekort in Nederland op te lossen door een generiek besluit, waarbij een artsenverklaring niet nodig was. Hoewel deze werkwijze was vastgelegd in een ministeriële regeling, oordeelde de Raad van State dat dit niet strookt met de Geneesmiddelenwet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky