Schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie, aldus Dijkstra
31 mei 2024 om 08:00
2 minuten lezen

Schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie, aldus Dijkstra

De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat “een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk”. De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

De gesprekken met de sector kosten “veel tijd, meer dan gedacht en gehoopt”, zei Dijkstra. Op vragen van CDA-Kamerlid Harmen Krul wat het zo lastig maakt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, zei de minister dat “er ongelooflijk veel belangen mee zijn gemoeid”. Daarbij moeten bijvoorbeeld farmaceuten, leveranciers en zorgverzekeraars “over hun eigen schaduw heen stappen. En wie doet dat als eerste en volgen er dan meer, of blijft iedereen op zijn eigen punt zitten?”

Teleurstellend vindt ze dat brancheorganisaties vervolgens tegen media zeggen dat er niks gebeurt. Die organisaties zitten juist aan tafel om zich daar uit te spreken en het met elkaar eens te worden, in het belang van de patiënt, stelt de minister. De afgelopen jaren zijn steeds meer medicijnen niet leverbaar en dat heeft allerlei oorzaken die ook internationaal spelen. Vooral antibiotica en een veelgebruikt astmamedicijn raken op, maar ook honderden andere middelen, onder meer tegen hart- en vaataandoeningen.

Prefentiebeleid

Dijkstra benadrukt dat van alles in gang is gezet om de tekorten aan te pakken. Zo worden voorraden aangelegd van medicijnen die kwetsbaar zijn. Daarnaast broedt ze op andere maatregelen. Een Kamermeerderheid wil dat zorgverzekeraars binnen een medicijngroep de ruimte krijgen om meer middelen te vergoeden dan één voorkeursmedicijn zoals nu is bepaald. Veelal is dat het goedkoopste medicijn. Dit zogeheten preferentiebeleid heeft jarenlang miljoenen euro’s bespaard in zorgkosten.

Zorgverzekeraars mogen bij tekorten al andere middelen vergoeden, zegt Dijkstra. Maar GroenLinks-PvdA, VVD, CDA en D66 willen dat dit ook mag als er een dreigend tekort is. De PVV wil dat er standaard meer medicijnen worden vergoed. De minister is het eens met mogelijke aanpassingen en wacht onderzoek hiernaar af. Ook wijst ze erop dat leveranciers signalen over een medicijntekort sneller moeten doorgegeven, zodat eerder maatregelen kunnen worden getroffen.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Vandaag om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Vandaag om 13:33