‘Zorgverzekeraars voldoen door preferentiebeleid niet aan zorgplicht’
Nederland kampt met een flink geneesmiddelentekort. Vorig jaar konden 4 miljoen Nederlanders hun voorgeschreven middel niet krijgen, waardoor ze zonder medicijnen kwamen te zitten. Fabrikanten halen hun medicijnen ook nog eens van de Nederlandse markt, omdat ze betalen voor handelsvergunningen voor middelen die ze in Nederland niet eens kunnen verkopen vanwege het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. DSW noemt de situatie onhoudbaar en pleit voor een aanpassing van het preferentiebeleid. Dit meldt zorgverzekeraar DSW.
Binnen het preferentiebeleid worden goedkopere generieke geneesmiddelen als voorkeur aangewezen en vergoed. Het beleid moet zorgen voor een kostenbesparing, maar draagt volgens DSW ook bij aan het huidige medicijnentekort in ons land. “Het preferentiebeleid is misschien niet dé, maar zeker een oorzaak van de tekorten in ons land”, zegt DSW-directeur Aad de Groot. Daarom overhandigt de zorgverzekeraar samen met arts- en apothekersorganisaties een petitie aan de Tweede Kamer, waarin wordt gepleit voor een aanpassing van het voorkeursbeleid.
Clusterbeleid in plaats van preferentiebeleid
Tot eind 2023 voerde DSW geen preferentiebeleid, maar een clusterbeleid. De verzekeraar liet de apotheker bepalen welk merk uit een groep onderling vervangbare medicijnen hij uitgaf. Apothekers kregen hierdoor ruime en patiënten vrijheid om te kiezen. Maar afgelopen november besloot de rechter dat DSW en collega-verzekeraar ONVZ moesten overgaan op het preferentiebeleid. “Wij waren daar fel tegenstander van. Als zorgverzekeraar hebben we zorgplicht. We moeten zorgen dat patiënten hun medicijnen krijgen, maar met het preferentiebeleid lukt dat steeds minder”, zegt De Groot. “Dus met een geneesmiddelenbeleid dat we eigenlijk niet willen, worden we straks wel aangesproken op onze zorgplicht.”
Sterkere negatieve effecten
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit dat binnenkort gepubliceerd wordt, blijkt dat het preferentiebeleid sterkere negatieve dan positieve effecten heeft. Hoewel er tegenwoordig stappen worden gezet om de situatie te verbeteren, blijft er nog veel te wensen over. Zonder verruiming van het preferentiebeleid, blijft het geneesmiddelentekort aanhouden. Nederland prijst zich hierdoor ook nog eens uit de geneesmiddelenmarkt, besluit De Groot.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky