‘Europese Patiëntenrichtlijn ondertekenen helpt geneesmiddelentekort oplossen’

Stichting Vrije Artsenkeuze en de Nationale Geneesmiddelen Monitor roepen toekomstig zorgminister Fleur Agema op om de Europese Patiëntenrichtlijn te ondertekenen. Nederland is een van de weinige lidstaten in de Europese Unie die deze richtlijn niet heeft ondertekend. Volgens de organisaties kan het merendeel van de geneesmiddelentekorten hiermee opgelost worden. Als er dan namelijk sprake is van een tekort aan een medicijn, mogen patiënten deze over de grens halen én krijgen ze de kosten vergoed. Dit melden de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze en de Nationale Geneesmiddelen Monitor.

De richtlijnen bepaalt namelijk dat verzekerden recht krijgen op 100 procent vergoeding als ze zorg krijgen uit een EU-lidstaat. Wel is het vergoedingsbedrag niet hoger dan het bedrag waarvoor ze in Nederland verzekerd zijn. “Een recept van de huisarts is uiteraard verplicht, maar de patiënt kan buiten de eigen apotheek om naar bijvoorbeeld een Duitse of Belgische apotheek om een geneesmiddel te halen of laten halen  De vergoeding in Nederland is iets lager dan het tarief dat over de grens in rekening wordt gebracht”, legt voorzitter Ger Jager van de stichting Vrije Artsenkeuze uit.

Zorgplicht

Zorgverzekeraars die niet aan hun zorgplicht voldoen, moeten hun verzekerden 100 procent van de kosten vergoeden. “Je kunt stellen dat als een product op de lijst van geneesmiddelentekorten staat, de zorgverzekeraar niet aan zijn wettelijke zorgplicht voldoet”, vindt Jager. Die zou dan voor de volledige kosten van de patiënt moeten opdraaien.

Astmamedicijn salbutamol

Volgens Jager is inmiddels het absolute dieptepunt bereikt met het tekort aan het astmamedicijn salbutamol, een pufje voor baby’s en kinderen. “Ouders staan doodsangsten uit als hun kind in ademnood komt bij benauwdheidsaanvallen en het reddende pufje er niets is”, zegt covoorzitter Martin van Putten van de Nationale Geneesmiddelen Monitor. Hij stelt dat zorgverzekeraars zo weinig willen betalen aan leveranciers, dat die de medicijnen liever aan andere landen uitgeven. “De schaarste wordt dus veroorzaakt door het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars.” In omringende landen is het astmamedicijn bijvoorbeeld voor niet meer dan 5 euro te halen. In Frankrijk is er bijvoorbeeld geen sprake van een tekort aan salbutamol.

Het probleem is volgens de mannen op te lossen door de richtlijn te ondertekenen. Want alleen dan krijgen patiënten vergoeding. Duitsland heeft de richtlijn wel ondertekend, waardoor patiënten daar hun middelen in Frankrijk kunnen halen en gewoon vergoed krijgen.

Richtlijn per direct ondertekenen

"Het zou de minister van VWS sieren om hier uitleg over te geven en vooral aan te geven dat de richtlijn per direct wordt ondertekend zodat patiënten in aanmerking komen voor vergoede zorg over de grens. Als de zorgverzekeraar faalt, moet je in ieder geval het recht op zorg in handen geven van de verzekerde."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky