‘Geneesmiddelentekort kan leiden tot vroeggeboortes’

De toenemende geneesmiddelentekorten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden onder zwangere vrouwen. In de meest ernstige gevallen kan het leiden tot vroeggeboortes of een zwangerschapsafbreking. Voor zwangeren met een hoge bloeddruk (pre-eclampsie) of hevige misselijkheid zijn lang niet altijd middelen beschikbaar. Dit meldt RTL Nieuws.

Voor vrouwen met hyperemesis gravidarum (HG) is er soms maar één medicijn dat werkt en die is de afgelopen tijd vaak niet beschikbaar geweest. Vrouwen bellen alle apotheken af op zoek naar het middel, of laten iemand dat doen. Sommigen raken door HG zo wanhopig dat ze zelfs een abortus overwegen. “Het was een onwijze hel”, laat een zwangere weten. Hoogleraar verloskunde Rebecca Painter denkt dat er vrouwen zijn geweest die hun zwangerschap om HG hebben afgebroken. En ze snapt de radeloosheid ook. HG is moeilijk te behandelen en gevaarlijk voor moeder en kind.

Drie medicijnen geschikt bij HG

Er zijn maar weinig medicijnen geschikt voor zwangere, gezien de bijwerkingen of onvoldoende kennis over het effect van een middel op de vrouw en het ongeboren kind. Voor HG zijn er drie geschikte medicijnen, maar als er eentje wegvalt is er vaak geen alternatief beschikbaar. De reden: vaak heeft slechts één van de drie medicijnen effect.

Nog geen (extreme) vroeggeboortes

Ook zijn er maar drie bloeddrukmedicijnen beschikbaar voor vrouwen die in verwachting zijn: labetalol, nifedipine en methyldopa. Labetalol is op dit moment bijna niet verkrijgbaar. “En dat is gelijk een probleem. Ik heb als gynaecoloog niet de keuze uit honderd alternatieven. Als de bloeddruk te hoog wordt, dan is het gewoon niet veilig meer en moet de vrouw soms te vroeg bevallen.” Ziekenhuisapotheker Robert Flint denkt niet dat er op dit moment kinderen zijn die om deze reden te vroeg ter wereld komen, maar ziet dat wel gebeuren als de medicijnentekorten aanhouden en verergeren.

Door: Nationale Zorggids /Johanne Levinsky