'Patiënten kunnen schaarse medicijnen gewoon uit buitenland halen'

Goed nieuws voor patiënten die afhankelijk zijn van medicijnen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn: dankzij de Europese Patiënten Richtlijn kun je deze gewoon in het buitenland bestellen. Denk bijvoorbeeld aan salbutamol, essentieel voor baby’s met astma. In landen als Duitsland en België zijn deze middelen vaak wél op voorraad en kunnen ze per post geleverd worden, laat Stichting Vrije Artsenkeuze weten.

Met een doktersrecept kun je medicijnen bestellen bij een buitenlandse apotheek. Je betaalt de medicijnen zelf vooruit, maar kunt de kosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar. Let wel: je krijgt alleen het bedrag terug dat je in Nederland voor het medicijn zou hebben betaald. Eventuele hogere prijzen in het buitenland en extra kosten, zoals verzending, kunnen dus voor eigen rekening zijn.

Europese wetgeving al sinds 2013 van kracht

Volgens Ger Jager van Stichting Vrije Artsenkeuze (SVA) is deze mogelijkheid niet nieuw. De Europese Patiënten Richtlijn, die sinds 2013 geldt, garandeert gelijke rechten voor alle EU-burgers. Toch zijn veel Nederlanders hiervan niet op de hoogte, mede door gebrekkige voorlichting en verkeerde informatie of tegenwerking van zorgverzekeraars. Eerder dit jaar riep de SVA zorgminister Fleur Agema nog op om de EPR te ondertekenen, zodat Nederlandse patienten die met medicijntekorten te maken hebben hun middelen over de grens mogen halen en vergoed krijgen. Maar ondertekening blijkt niet nodig.

“Iedere wet is automatisch van toepassing in het hele grondgebied van de Europese Unie. De Europese Patiënten Richtlijn geeft daarom ook verzekerde Nederlanders met een doktersrecept recht op vergoeding van een medicijn dat in het buitenland is verkregen”, blijkt uit een reactie van de Europese Commissie.

Kosten voor zorgverzekeraars

Jager benadrukt dat de medicijnschaarste in Nederland deels te wijten is aan lage inkooptarieven van zorgverzekeraars. Fabrikanten verkopen liever aan landen die bereid zijn meer te betalen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit moeten zorgverzekeraars echter 100 procent van de werkelijke kosten vergoeden wanneer patiënten vanwege schaarste medicijnen in het buitenland aanschaffen.

Goede prikkel voor wegwerken wachtlijsten

Deze nieuwe bewustwording zet druk op de zorgsector. “Zorgverzekeraars zullen bovendien de noodzaak zien om farmaceuten een eerlijke vergoeding te geven in ons land om te voorkomen dat patiënten in het duurdere buitenland gaan bestellen. Zo wordt de schaarste opgelost”, aldus Jager. Bovendien kan de richtlijn bijdragen aan kortere wachtlijsten, omdat patiënten nu vrijer zijn om over de grens hulp te zoeken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky