Ziekenhuisapotheek Martini Ziekenhuis worstelt dagelijks met medicijntekorten

Iedere dag is het weer een uitdaging voor de ziekenhuisapothekers van het Martini Ziekenhuis om patiënten van de juiste geneesmiddelen te voorzien. De medicijntekorten spelen daar ook hun parten. Een fulltime personeelslid is dagelijks met de leveringsproblemen bezig, maar vindt daar niet altijd een oplossing voor: er zijn steeds minder medicijnen verkrijgbaar en de leveringsproblemen duren langer. Zo is het op dit moment heel moeilijk om aan bepaald medicijn voor darmkankerpatiënten te komen. Dit meldt RTV Noord. 

Het medicijn zou medio augustus weer beschikbaar zijn, maar inmiddels is bekend dat het tekort nog tot begin september kan duren. Gelukkig heeft het Martini Ziekenhuis het tot nu toe kunnen reden en is er ook voor deze week genoeg voorraad beschikbaar voor darmkankerpatiënten die het middel nodig hebben. “Het ergste scenario is dat we moeten uitwijken naar een andere chemokuur. Dat is heel vervelend voor patiënten”, zegt medewerker Bedrijfsbureau Farmacie Janet Boonstra. Zij is iedere dag voor ongeveer tien middelen op zoek naar een alternatief en moet ieder keer weer uitzoeken van welk medicijn een schaarste is.

Genoeg alternatieven 

In het Groninger ziekenhuis is het nog niet voorgekomen dat een patiënt niet of onvoldoende behandeld kon worden, omdat er vooralsnog genoeg alternatieven zijn. Desondanks zorgt dit wel voor veel extra administratieve lasten voor de ziekenhuisapotheek: het middel moet in het assortiment worden opgenomen  en zorgverleners moeten worden geïnformeerd over bijvoorbeeld een andere toedieningswijze.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky