IGJ mag niet zomaar medicijnen uit buitenland laten halen bij tekorten

Bij medicijntekorten mag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen toestemming meer geven om alternatieven uit het buitenland te halen zonder dat daar eerst een verzoek van een arts aan voorafgaat. Dit oordeelde de Raad van State op 20 november 2024. Deze zogenoemde generieke toestemming blijkt in strijd met de Geneesmiddelenwet. Dit meldt de Raad van State.

Volgens de Geneesmiddelenwet mogen medicijnen zonder handelsvergunning niet zomaar in Nederland worden verstrekt. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar alleen als een arts specifiek verklaart dat een buitenlands medicijn nodig is voor een patiënt. Tot nu toe kon de IGJ bij medicijntekorten breder toestemming geven, ook zonder artsenverklaring, om sneller alternatieven beschikbaar te maken. Dit blijkt nu wettelijk niet te mogen.

Geen generieke toestemming meer toegestaan

De uitspraak betekent dat de IGJ bij tekorten geen generieke toestemming meer mag geven om buitenlandse medicijnen te importeren. Bijvoorbeeld: een recent tekort aan medicijnen met de werkzame stof disulfiram, voorgeschreven bij alcoholisme, leidde ertoe dat de IGJ toestemming gaf om buitenlandse alternatieven te kopen. Dit stuitte op bezwaar van een apotheek die de medicijnen zelf kon bereiden. De Raad van State heeft nu bepaald dat de IGJ geen brede toestemming meer mag geven.

Gevolgen bij medicijntekorten

De uitspraak zorgt mogelijk voor vertraging bij het oplossen van medicijntekorten. De IGJ en de overheid zullen nieuwe oplossingen moeten vinden om sneller in te spelen op schaarste, zonder de wet te overtreden, aldus de RvS.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky