Verscherpt toezicht voor drie locaties van De Zorgtafel in Zeeland

Drie locaties van De Zorgtafel in Zeeland staan onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het gaat om de zorgboerderijen in Biervliet en Wolphaartsdijk en een woonlocatie in Serooskerke. Volgens de inspectie zijn er grote tekortkomingen op het gebied van persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverleners en het sturen op de kwaliteit en veiligheid van zorg. De Zorgtafel heeft zes maanden de tijd om deze weg te nemen. Dit melden IGJ en Omroep Zeeland.

Er is bij alle drie de locaties sprake van een tekort aan personeel en niet iedereen heeft een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigd. Op zorgboerderij De Markies in Biervliet die pas sinds april open is, heeft zorgpersoneel geen geldig diploma voor het werken in de ouderenzorg. Volgens Omroep Zeeland vervelend cliënten zich op de locaties.

Achterstallig onderhoud

Zorgboerderij Bouwenputsewijk in Wolphaartsdijk blijkt achterstallig onderhoud aan het gebouw te hebben, waardoor en er een onveilige zorgomgeving is gecreëerd. Zo hangen elektriciteitskabels los en is blusmateriaal niet meer houdbaar. Op deze locatie en op de woonlocatie in Serooskerke wordt personeel gevraagd om alleen diensten te draaien. Dit betekent dat kwetsbare cliënten soms geen begeleiding hebben.

'Te hard van stapel gelopen'

De IGJ zegt dat het bestuur van De Zorgtafel inziet dat verbeteringen nodig zijn en zijn ook al verbetermaatregelen in gang gezet. Er is echter veel nodig om de zorg op kwaliteit te krijgen, waardoor de inspectie de voortang op de voet blijft volgen. De Zorgtafel zegt tegen Omroep Zeeland te hard van stapel te zijn gelopen, door te snel te willen uitbreiden. “We zijn met de beste bedoelingen begonnen met de nieuwe locaties, maar De Zorgtafel had hiervoor duidelijk een langere toewerkperiode moeten instellen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky