Automobilisten die medicijnen voor chronische pijn en adhd slikken, kunnen daarvoor zwaar beboet worden als zij door de politie staande worden gehouden. De medicijnen die ongeveer een miljoen Nederlanders moeten gebruiken, worden in de omstreden nieuwe speekseltest van de politie gezien als drugs. Een forse boete of rijontzegging kan worden opgelegd wanneer de middelen worden geconstateerd bij de bestuurder. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Apothekersorganisatie KNMP vraagt aandacht voor het probleem dat een aanzienlijk deel van de bevolking betreft. Medicijnen zoals morfine en medicinale cannabis zijn na twee weken na de start van een behandeling niet langer een gevaar voor de verkeersveiligheid en bestuurders zouden in het geval van adhd-medicatie juist veiliger rijden met de medicijnen dan zonder. Apothekers willen dan ook dat het beleid wordt aangepast zodat de patiënten deel kunnen blijven nemen aan het verkeer.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan een mogelijke oplossing voor het probleem. D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft vragen gesteld aan de Tweede Kamer over de problemen. Patiënten zijn soms zo bang om een boete of rijontzegging opgelegd te krijgen, dat zij niet langer hun kinderen met de auto naar school durven te brengen. De problemen worden daarmee niet alleen veroorzaakt door de daadwerkelijke boete, maar ook door het vermijden van dagelijkse taken uit angst voor die boete. Een doktersverklaring blijkt de patiënten ook niet te helpen.
Automobilisten die de medicijnen gebruiken zijn strafbaar als zij toch in de auto stappen. De Wegenverkeerswet werd in juli aangescherpt en de speekseltest voor de politie werd ingevoerd. Door deze speekseltest kan de agent ter plekke vaststellen of de bestuurder een verboden middel heeft gebruikt. Voorheen moest dit nog via een bloedtest op het politiebureau plaatsvinden. “Natuurlijk is het goed dat er streng wordt gecontroleerd op drugsgebruik in het verkeer, maar niet als daar potentieel een miljoen onschuldige Nederlanders de dupe van worden”, zegt een woordvoerder van KNMP. Zij zijn blij dat het ministerie nu wil zoeken naar een oplossing.
Door: Redactie Nationale Zorggids