Ondanks de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer om bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om uitstel te vragen van stemming over het pandemieverdrag, stemt Nederland toch alvast voor invoering ervan. Zonder uitstel wilde de Kamer dat het kabinet een stem tegen zou uitbrengen. Een meerderheid is van mening dat het pandemieverdrag bovenmatige consequenties heeft en nu te snel erdoorheen gedrukt wordt. Dit meldt de Telegraaf.
Bijna 200 landen laten binnen het pandemieverdrag afspraken vastleggen over wat ze moeten doen als er weer een pandemie dreigt uit te breken of uitbreekt. Waar het de Tweede Kamer vooral om gaat zijn de honderden wijzigingsvoorstellen, waarvan onduidelijk is wat het effect is. Ook is de vrees voor verlies van zeggenschap, zodat Nederland geen eigen aanpak meer kan hanteren. De WHO kan bijvoorbeeld besluiten tot maatregelen waar Nederland niet voor openstaat.
Ratificatie nodig
Volgens demissionair minister Pia Dijkstra van Volksgezondheid is er binnen de Europese Unie geen enkele onduidelijkheid over het naderend einde van de onderhandelingen. Nederland zou deze lijn ook steunen. Maar zelfs als het pandemieverdrag erdoor komt, moeten de Eerste en Tweede Kamer dit nog ratificeren. Pas als dat gebeurt, ontstaan er verplichtingen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Martijn Beekman