Rechtszaak tegen verpleeghuisarts en dochter overleden vrouw kan doorgaan

De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat de rechtszaak over de dood van een 87-jarige vrouw die overleed aan de gevolgen van versterving kan doorgaan. Er rust geen geheimhouding op de medische dossiers die het Openbaar Ministerie (OM) nodig heeft voor het verzamelen van bewijsmateriaal tegen een specialist ouderengeneeskunde en de dochter van de overleden vrouw. Dit meldt L1Nieuws. 

Eerder weigerde de arts van zorgcentrum Lemborgh in Sittard de medische dossiers te overhandigen. Daarbij beriep hij zich op zijn beroepsgeheim. In maart stelde de rechtbank al dat medisch beroepsgeheim in deze zaak geschonden mag worden en nu oordeelt de Hoge Raad hetzelfde.

Versterving

De zaak draait om een 87-jarige vrouw die zich in de laatste fase van haar leven bevond en op verzoek van haar familie geen eten en drinken meer kreeg. Ze was niet terminaal ziek en kwam niet in aanmerking voor euthanasie, maar was mogelijk wel dementerend. Hierdoor werd het overlijden versneld. Meerdere medewerkers van zorgcentrum Lemborgh hebben gezegd dat de vrouw regelmatig stelde honger te hebben en geen doodswens had. Om dit te onderzoeken, werd het medisch dossier van de bewoonster in beslag genomen. Maar daartegen ging de behandeld arts in verzet.

Ouderenmishandeling

Veilig Thuis ontving eerder een melding van een vertrouwensarts die ouderenmishandeling vermoedde omdat zij geen eten of drinken meer kreeg. Een forensisch arts die het lichaam van de vrouw heeft onderzocht stelt ook dat zorgverleners op dit gebied mogelijk nalatig zijn geweest. Het plan om haar vocht en voeding te onthouden is volgens een zorgmedewerker meermaals bijgesteld. Haar doodsoorzaak is waarschijnlijk ondervoeding of uithongering geweest, blijkt uit het definitieve sectierapport. Het OM stelt de behandelend arts en dochter van de overleden vrouw hiervoor verantwoordelijk, maar of zij straks worden gedagvaard is nog niet bekend. Eerst gaat het OM verder met het strafrechtelijk onderzoek.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky