Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: eindelijk een cao-akkoord voor ziekenhuispersoneel, overvolle kinderafdelingen door RS-virus en een oncoloog van het Radboudumc die jarenlang fouten maakte.
Maandag: na langdurig gesteggel eindelijk een Cao Ziekenhuizen, maar…
Na een langdurig conflict tussen de vakbonden en de Nederlandse Vreniging van Ziekenhuizen (NVZ) is eindelijk een cao-akkoord bereikt voor het ziekenhuispersoneel. Maandenlang heeft het personeel hiervoor acties gevoerd. De afspraak is nu dat er twee structurele loonsverhogingen komen, van in totaal 8 procent.
Een belangrijke kanttekening is echter dat de afspraak op het randje van verantwoord is, zei NVZ eerder deze week. De werkgeversbond rekende op steun van de minister en zorgverzekeraars, maar die lijken niet bereid om geld bij te leggen.
Dinsdag: ‘Euthanasie op dementerende patiënt toegestaan’
De procureur-generaal van het parket van de Hoge Raad, heeft geadviseerd om euthanasie op dementerende ouderen toe te staan als ze daartoe een geldig verzoek hebben ingediend toen ze nog helder van geest waren. Dit betekent dat artsen niet in alle gevallen nog met hun patiënt hoeven te communiceren over de euthanasie. Is dit zinloos en onnodig belastend, dan moet het oordeel van de specialist hierin gerespecteerd worden, luidt het advies.
Woensdag: veel kinderafdelingen ziekenhuizen vol
Veel kinderafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen melden dat kinderen moeten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en operaties moet worden uitgesteld. Het is al een paar keer voorgekomen dat kinderen naar Belgische ziekenhuizen moesten worden gebracht omdat er hier geen plek was. De oorzaak is een groot tekort aan kinderverpleegkundigen en veel kinderen die verkoudheidsvirussen, vooral het gevaarlijke RS-virus, hebben opgelopen.
Donderdag: onderzoek naar fouten oncoloog Radboudumc
Een oncoloog van het Radboudumc zou jarenlang de fout in zijn gegaan bij het stellen van diagnoses en uitvoeren van behandelingen. Het ziekenhuis onderzoekt nu ruim driehonderd dossiers van kankerpatiënten, waarvan een groot deel al is overleden. De bestuurder van het ziekenhuis sprak donderdag van één mogelijke calamiteit. Inmiddels is de kankerspecialist op non-actief gesteld.
Vrijdag: VGZ-contracten druppelen binnen
Eerder deze week schreven we nog over de moeizame onderhandelingen met VGZ die ziekenhuizen, huisartsen en ggz-instellingen voor de kiezen krijgen. Nu druppelen sinds enkele dagen toch de berichten binnen dat ze een akkoord met de zorgverzekeraar hebben kunnen bereiken. Zo is Buurtzorg Nederland aan het Zinnig Zorg alliantienetwerk toegevoegd middels een driejarig contract, heeft Parnassia Groep eindelijk maar toch een akkoord kunnen bereiken en zijn ook Martini Ziekenhuis, Zuyderland en revalidatiekliniek Roessingh van een contract met VGZ.
Door: Nationale Zorggids