Voormalig hoogleraar geschokt maar niet verrast door misbruik in verpleeghuis

Eind april is een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van zorgcentrum Elisabeth in Breda. Hij zou bij dementerende ouderen in bed  zijn gekropen en hen hebben verkracht. Voormalig hoogleraar Rudi Westendorp noemt de daden van de zorgmedewerker gruwelijk, maar zegt ook “shit happens”. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

En dat bedoelt Westendorp niet zo gemeen als het klinkt. Wat hij wil zeggen is dat de maatschappij zijn ogen er niet voor moet sluiten en vooral niet moet denken dat een strenger voortraject of striktere regels dergelijke problemen oplossen. “Dat gaat niet lukken. Die seksuele drive zit nou eenmaal in ons.” Seksueel misbruik is volgens hem dan ook van alle tijden en komt niet alleen voor bij dementerende ouderen. Ook baby’s, dochters en jonge vrouwen in situaties van machtsongelijkheid worden misbruikt.

Doofpot

Westendorp pleit voor openheid en vindt dat er in het onderwijs en onder zorgverleners over gesproken moet worden. De oud-hoogleraar vindt het goed hoe het verpleeghuis en overkoepelend zorginstelling Surplus de situatie oppakt. Veel instellingen weigeren met misbruiksituaties naar buiten te komen uit angst voor negatieve publiciteit, maar de ouderenzorginstelling is vanaf het begin eerlijk geweest. Westendorp is blij dat Surplus ervoor heeft gekozen om het misbruik niet in de doofpot te stoppen. Want dat gebeurt waarschijnlijk vaker dan we denken. In 2023 is het aantal meldingen van seksueel misbruik in de zorg toegenomen naar 3330. In 2020 kwamen hier nog 120 meldingen over binnen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Maar er gebeurt nog veel meer achter de deuren van zorginstellingen, vermoeden de inspectie en Westendorp.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky