‘Verlaag kans op dementie door rood vlees te vervangen door bonen'

Mensen die iedere dag gemiddeld een kwart portie rood vlees eten, ofwel twee porties rood vlees per week, hebben 14 procent meer kans op dementie dan mensen die daar niet meer dan drie porties per maand van eten. Door dagelijks één portie bacon, hotdogs, worstjes of vleeswaren te vervangen door bonen, tofu of noten, neemt het risico op dementie met wel 20 procent af. Dit zeggen onderzoekers van de Harvard University in de Verenigde Staten. Zij deelden hun bevindingen tijdens de Alzheimer’s Association International Conference 2024. Dit meldt MSN.

Het risico op dementie kun je dus terugdringen door iedere dag een (kwart) portie rood vlees te vervangen voor noten, tofu of bonen. Rood vlees versnelt volgens de Amerikaanse onderzoekers de veroudering van het brein met meer dan 1,5 jaar. Door standaard een portie bonen te eten, remt de cognitieve veroudering juist met 1,27 jaar.  Rood vlees bevat nitriet en natrium, conserveringsmiddelen die mogelijk de boosdoeners zijn. “Voedingsrichtlijnen zouden voortaan kunnen aanbevelen er minder van te eten, om de gezondheid van de hersenen te bevorderen”, aldus onderzoeksleider Yuhan Li.

Verband verder onderzoeken

Dit is het eerste keer dat onderzoekers een verband leggen tussen rood vlees en het risico op dementie. Desondanks is dit nog niet causaal aangetoond. Hiervoor is herhaaldelijk en verschillend onderzoek nodig, die tot dezelfde uitkomsten moeten leiden. Overigens is eerder wel aangetoond dat bewerkt vlees het risico verhoogt op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Ook wordt het eten van bewerkt vlees gelinkt aan een verhoogd risico op darm- en borstkanker.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky