Deze vraag wordt ieder jaar tijdens de zomervakantie regelmatig gevraagd bij Alzheimercentrum van het Amsterdam UMC en Alzheimer Nederland. Veel mensen met dementie willen weten of een vakantie voor hen nog mogelijk is. De vraag speelt nu extra, na het overlijden van Marjan Roozendaal afgelopen week. Zij ging met een vriendin op vakantie naar Frankrijk en kwam na een val van een rots te overlijden. Dit meldt NOS.
Volgens medisch directeur Yolande Pijnenburg van het Alzheimercentrum en Henriette Brons van Alzheimer Nederland komt het gelukkig niet vaak voor dat mensen met dementie vermist raken op vakantie. Wel is een vakantie voor hen lastiger, omdat zij hun dagelijkse ritme en structuur missen. Dit vergroot de kans op verdwalen. Dementieproblemen kunnen ook op vakantie ineens opduiken. “Dan valt het ineens op dat iemand de weg naar het washok niet meer kan vinden”, legt Pijnenburg uit.
Bij Alzheimer Nederland komen er vooral meldingen binnen van mensen die de weg kwijtraken in hun eigen woonomgeving. Symptomen van alzheimer, een vorm van dementie, zijn desoriëntatie en een verminderd probleemoplossend vermogen. Maar in Nederland is familie in de buurt die gaat zoeken, of de politie. “De vindkans is groter als anderen gaan zoeken, dan dat de persoon zelf de weg terug of een oplossing vindt.
Bekend vakantieplekje
Maar kunnen mensen met dementie dan wel of niet op vakantie? Dat is volgens Pijnenburg en Brons toch echt een persoonlijke afweging. Op vakantie gaan kan een risico zijn, maar tegelijkertijd is iemands thuisomgeving misschien wel evenzo risicovol. Een tip is wel om een vakantieplek uit te kiezen waar iemand al is geweest. Ook het meenemen van een kaartje met het telefoonnummer van een bekende, het vakantieadres en een tekst in de taal van het vakantieland wordt geadviseerd. In sommige gevallen kan het wijs zijn om een gps-tracker mee te dragen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky