Normal_high-angle-view-of-senior-man-collecting-jigsaw-pu-2023-11-27-05-22-46-utc__1_

Nieuw onderzoek van de Sichuan Universiteit in China toont aan dat mensen met veel lichaamsvet in hun buik en armen een mogelijk verhoogd risico op hebben op de ziektes van Alzheimer en Parkinson. Ook mensen weinig spierkracht hebben een hoger risico op deze degeneratieve ziekten dan mensen met veel spierkracht. Dit meldt EOS Wetenschap. 

Wereldwijd hebben ruim 60 miljoen mensen een neurodegeneratieve ziekte en omdat de bevolking vergrijst zal dit aantal alleen maar toenemen. Onderzoeker Huan Song pleit daarom ook voor de actieve aanpak van risicofactoren, zoals buik- en armvet. Gerichte interventies zijn volgens hem nodig om het lichaamsvet op deze plekken aan te pakken en tegelijkertijd de spieren op een gezonde wijze te versterken. Algemene gewichtscontrole is minder effectief dan gerichte bestrijding, aldus Song.

Cardiovasculair risicomanagement

“Het bevestigt eerdere resultaten dat vethuishouding en – in het verlengde daarvan – hart- en vaatziekten samenhangen met neurodegeneratieve aandoeningen”, laat hoogleraar epidemiologie Arfan Ikram van het Erasmus MC weten. Cardiovasculair risicomanagement is hiermee niet alleen belangrijk voor het tegengaan van hart- en vaatziekten, maar ook voor de bestrijding van dementie. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky