Normal_gehoorapp

Van alle ouderen die een hoortoestel nodig hebben blijkt slechts een derde er daadwerkelijk één te gebruiken. Sommigen zeggen het niet nodig te vinden, anderen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze slechter horen. Dat meldt de seniorenorganisatie Unie KBO.

De helft van de mensen van 75 jaar en ouder kampt met gehoorverlies en dit aantal neemt toe. Ondanks het stijgend aantal gevallen van slechthorendheid blijkt er onder ouderen nog steeds weinig tot geen kennis aanwezig over de mogelijkheden, aanschaf en vergoeding van een hoortoestel. Volgens de Unie KBO gaan ouderen gemiddeld zo'n zeven jaar te laat naar de audicien.

Goed kunnen horen is belangrijk voor deelname aan het maatschappelijke leven. In druk verkeer is een goed gehoor zelfs van levensbelang. De impact van slechthorendheid op iemands leven wordt vaak onderschat. Mensen met een slecht gehoor trekken zich soms terug in een isolement en gaan bijvoorbeeld niet meer naar een feestje omdat de achtergrondmuziek te hard staat. Volgens de Unie KBO doen veel ouderen doen zichzelf te kort door geen gehoortoestel of het verkeerde hoortoestel te dragen. Gehooraandoeningen blijven vaak te lang onopgemerkt, terwijl er meestal wel iets aan te doen valt. Goede voorlichting kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Om deze reden start de belangenbehartiger deze week met de voorlichtingscampagne 'Wat zegt U?' om ouderen voor te lichten over de signalering en behandeling van gehoorproblemen. In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) worden er in het hele land groepsvoorlichtingen georganiseerd, waarin ook ruim aandacht wordt besteed aan het vergoedingssysteem van zorgverzekeraars.

© Nationale Zorggids