Ouderen krijgen in de zomer minder thuiszorg dan normaal

Ouderen in Eindhoven hebben van thuiszorgaanbieder Tzorg te horen gekregen dat zij in augustus minder hulp krijgen dan normaal. Door personeelstekorten lukt het niet om de roosters rond te krijgen. Dit meldt Studio 040.

Een ouder stel dat in een appartement in Eindhoven woont is vanwege gebrek aan steun van familie afhankelijk van huishoudelijke hulp. De 90-jarigeg vrouw kan niet meer schoonmaken en haar 85-jarige partner doet zoveel als hij kan, maar hem lukt ook lang niet alles meer. “Dweilen kan ik niet doen en ook de bedden verschonen is een probleem, dat is te zwaar werk voor mij.” Dat Tzorg de komende tijd slechts in beperkte mate beschikbaar is, is dan ook slecht nieuws voor de Cuppens.

Onzekerheid

In augustus zitten ze drie weken lang zonder vaste hulp. Bellen naar Tzorg heeft geen zin, heeft de thuiszorgaanbieder laten weten. Als er geen vervanging beschikbaar is, stuurt de organisatie een sms’je en krijgen ze een telefoontje. Jan Cuppens vindt het vervelend dat er even niet wordt schoongemaakt, maar hekelt vooral de onzekerheid.

Zomerkrachten

Tzorg zegt op meerdere plekken in het land last te hebben van personeelstekorten. In februari is de zorginstelling al begonnen met het werven van zomerkrachten, maar dat is niet op alle locaties gelukt. De organisatie huurt dit jaar ruim 1.000 tijdelijke krachten, op een vast personeelsbestand van 12.000 mensen. Omdat Tzorg vaste medewerkers hun zomervakantie niet wil ontzeggen, is hen ook niet gevraagd om in de zomermaanden te blijven. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky