Zorgen onder 50-plussers over oude dag

Geldzorgen, zorgen over de oude dag en onrust over de financiële armslag na het pensioen. Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar houden zich hier geregeld mee bezig, blijkt uit de Mantelzorgmonitor van Beep for Help. 35 procent van deze doelgroep heeft zorgen over hun financiële situatie, 58 procent is ongerust over hun oude dag  en een derde heeft hier ook nog eens toegenomen zorgen over. Dit meldt Beep for Help. 

Ouderen lijken zich in toenemende mate druk te maken over de toekomst, stelt Margreth van Kuijl van Beep for Help vast op basis van de uitkomsten van het onderzoek. “Door de inflatie staat de koopkracht van veel ouderen onder druk, maar ook de stijgende zorgkosten en het nieuwe pensioenstelsel zorgen voor veel onzekerheid onder ouderen. Dit geldt zowel voor het heden als de toekomst.”

Zelfredzaamheid

Omdat veel ouderen niet weten wat de toekomst hen brengt, heeft 60 procent een spaarpotje naast hun pensioen. Desondanks verwacht datzelfde percentage dat ze na hun pensioen minder financiële ruimte hebben om leuke dingen te doen. “Dit komt allemaal bovenop de onzekerheid die het ouder worden voor veel mensen met zich meebrengt. Het sleutelwoord hierbij is wat ons betreft zelfredzaamheid”, aldus Van Kuijl. En dat is het hebben van een financiële buffer, maar ook een goede gezondheid, tijd en ruimte voor hobby’s, familie en vrienden.

Door: Nationale Zorggids