Volgens de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) kon de gastouder uit Helmond die terechtstaat voor de dood van baby Anna een huilbaby niet aan. Ze zou meedogenloos en egoïstisch zijn en heeft daarom een strafeis van tien jaar cel tegen zich horen eisen. Dit meldt BN de Stem.
Het OM is stellig: alleen de 34-jarige vrouw uit Helmond kan de baby zo hard door elkaar hebben geschud of geslagen dat ze er dodelijk hersenletsel aan overhield. “Zij heeft het leven van baby Anna genomen”, aldus de officier van justitie. Ook de vader twijfelt er niet aan dat de gastouder zijn kindje heeft afgenomen, vooral omdat ze niet wil vertellen wat er precies is gebeurd.
Geklaagd over onrustige baby
De vrouw blijft echter ontkennen. Ze zou er juist alles aan hebben gedaan om te helpen toen ze de baby vier jaar geleden rond het middaguur wakker maakte en zag dat ze slap en verkrampt was. Meteen begon ze met reanimeren en ging ze met het meisje naar haar buurvrouw die 112 belde.
Die ochtend was de gastouder alleen thuis. Aan de politie vertelde ze vooraf een rustige ochtend te hebben gehad, maar ze was erg druk met haar telefoon bezig. Uitgezonderd van drie perioden, drie blokken zonder alibi, aldus de officier van justitie. De vrouw weigert te vertellen wat er die perioden is gebeurd. Wel is duidelijk dat ze bij de ouders had geklaagd over hun onrustige baby. De ouders en de officier van justitie noemen het egoïstisch dat ze de ouders geen uitleg geeft over de gebeurtenissen die ochtend. Meedogenloos, zo noemt het OM haar.
Emotioneel instabiel
Overigens had de GGD het gastouderbureau onder extra toezicht, omdat er in 2018 messen op het aanrecht werden getroffen en ook later de veiligheid niet op orde was. Destijds kreeg de vrouw een last onder dwangsom van de gemeente. Ook buren hebben twijfels bij de geloofwaardigheid van de vrouw. Ze mocht zelfs een tijdje geen kinderen in huis hebben vanwege emotionele instabiliteit. De vrouw hoorde dinsdag een strafeis van 10 jaar cel voor doodslag en een beroepsverbod van 5 jaar tegen zich geëist.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky