Europese landen kennen grote verschillen in het aantal bevallingen dat met een keizersnede uitgevoerd wordt. Onderzoekers bekeken het aantal keizersnedes in 26 landen in Europa. De uiteenlopende aantallen duiden erop dat er geen eensgezindheid is over wat nu de beste manier is om baby's ter wereld te brengen. Dit meldt de BBC naar aanleiding van een publicatie in BJOG, een internationaal blad over obstetrie en gynaecologie.
NZG
Veel meer keizersnedes in ene Europese land dan in andere
-Eén op de vier baby's in het Verenigd Koninkrijk worden per keizersnede ter wereld gebracht. In Cyprus wordt meer dan de helft (52 procent) van de baby's geboren via een keizersnede terwijl dit aantal in Zweden rond de 17 procent ligt. Het aantal keizersnedes dat in de onderzochte Europese landen uitgevoerd werden lopen zeer uiteen. Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig naar waarom er zulke grote verschillen per land bestaan.
Het aantal keizersnedes dat uitgevoerd worden, steeg in alle onderzochte landen, aldus de onderzoekers van de City University London. In slechts een bepaald aantal landen stabiliseert het aantal keizersnedes. Er zijn verschillende verklaringen mogelijk, volgens de onderzoekers, zoals “angst voor een rechtszaak, financiële beweegredenen, verzoeken van de vrouwen om een keizersnede uit te voeren en het idee dat een keizersnede een veilige ingreep is”.
In Cyprus kwam het het vaakst voor (38,8 procent) dat voor aanvang van de bevalling al werd besloten dat een keizersnede uitgevoerd werd. In Finland (6,6 procent), Nederland (7,7 procent) en Noorwegen (6,6 procent) gebeurde dit het minste. In Roemenië worden de meeste spoedkeizersnedes uitgevoerd (33 procent), in Zweden gebeurde dit slechts in 8,6 procent van de geboortes (minste).
Professor Alison Macfarlane van de City University London: “Er van uitgaand dat mensen handelen op basis van bewijs, is het opmerkelijk dat er zulke grote verschillen tussen landen zijn.”
© Nationale Zorggids