In eerste helft van 2024 bijna duizend kinderen meer geboren dan dezelfde periode vorig jaar

In het eerste halfjaar van 2024 zijn er bijna duizend kinderen meer geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Het geboortecijfer daalt gestaag sinds 2010, toen er gemiddeld 1,8 kinderen per vrouw geboren werden. In 2023 werden er 1,4 kinderen per vrouw geboren. Dit meldt het CBS. 

Het aantal kinderen voor vrouwen met een Nederlandse herkomst staat op 1,5. Dat ligt dus onder het zogenoemde vervangingsniveau van 2,1 kinderen per vrouw. Dit  geldt ook voor het geboortecijfer onder alle herkomstgroepen. De bevolking zal dus op termijn krimpen als er geen migranten naar Nederland zouden komen. Het gemiddelde kindertal van vrouwen met een Marokkaanse migratieachtergrond ligt inmiddels rond het vervangingsniveau, terwijl het  gemiddeld kindertal van vrouwen met een Turkse herkomst in 2023 vergelijkbaar was met dat van Nederlandse vrouwen.

Kindertal in Europa

Ook in bijna alle andere landen in Europa daalt het gemiddeld kindertal en ligt dit onder het vervangingsniveau. De Zuid-Europese landen hebben het laagste gemiddelde met 1,2 in Spanje en 1,4 in Portugal.

Door: Nationale Zorggids