Miljardenclaim jeugdzorg voor tienduizenden mensen in de maak

Jurist Alfred Groenen is bezig met het opzetten van een massaclaim die voor tienduizenden Nederlanders een financiële compensatie moet regelen van de jeugdzorg. Hij stelt dat organisaties als het Leger des Heils, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis en Buro Jeugdzorg hun zaken al jarenlang niet op orde hebben. Hierdoor is een grote groep mensen flink gedupeerd. Dit meldt L1Nieuws.

Volgens Groenen, ook ervaringsdeskundige in de jeugdzorg, overtreden jeugdzorgorganisaties de wet en internationale verdragen. Feitenonderzoeken voor zij niet of slechts gebrekkig uit en ook de uitvoering van de jeugdzorgmaatregelen laat flink te wensen over, stelt hij. Hij wil het Rijk hiervoor verantwoordelijk stellen, omdat de instellingen er financieel niet goed voor staan. Groenen denkt dat het om een miljardenclaim zal gaan. De hoop is dat die er niet uit hoeft en dat de problemen zijn op te lossen met staatssecretaris Vincent Karremans voor Jeugd en staatssecretaris Teun Struycken voor Rechtsbescherming.

Perverse prikkel

Veel jongeren belanden onterecht in de jeugdzorg, stelt Groenen. “Eén oorzaak is het systeem waarin gezinshuizen en pleegouders meelopen. Deze partijen hebben er geen belang bij om een uithuisplaatsing door de rechter terug te draaien omdat ze dan geen inkomsten krijgen.” Het marktmechanisme geeft een perverse prikkel aan het systeem, aldus de jurist.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky