GGZ Drenthe en GGZ Lentis verkozen tot ‘Te Gek Groen Icoonlocaties’

GGZ Drenthe en GGZ Lentis gaan als ‘Groene Icoonlocaties’ aan de slag om een voorbeeld te zetten voor buitentherapie. Zorgverzekeraars betalen niet mee aan het project, wel subsidieert de Postcodeloterij  het plan voor verdere uitwerking. Het doel is om meer mensen buiten te krijgen als onderdeel van hun therapie. Traumabehandelingen kunnen volgens de organisaties prima buiten plaatsvinden en ook helpt buiten zijn bij angstklachten en concentratie. In totaal zijn tien ggz-instellingen door IVN Natuureducatie aangewezen als icoonlocatie. Dit meldt RTV Drenthe. 

De organisaties zullen met hun projecten dienen als voorbeeld voor buitentherapie. Wel is er bij GGZ Drenthe nog veel gras en steen te vinden. Projectleiders en -medewerkers gaan kijken wat belangrijk is om buiten zijn te stimuleren. Ook moet er naar maatwerk gekeken worden, omdat sommigen beschut buiten zijn fijn vinden, terwijl anderen gedijen bij open gebieden. "Een icoonlocatie heeft een speciaal ingerichte plek binnen de zorginstelling die de kracht van de natuur benut om het dagelijks leven van cliënten, zorgmedewerkers en buurtbewoners van aangrenzende wijken te verrijken", ligt initiatiefnemer IVN Natuureducatie toe. 

Oprichters geloofden in buitentherapie

In Zuidlaren jaagt Lieke Tuiten van Lentis cliënten en personeel aan om meer naar buiten te gaan. “Voor mensen die hier een behandeling ondergaan is het essentieel dat we de natuur niet vergeten in te zetten.” Ook Lentis in Zuidlaren bevindt zich op een groot terrein met veel gras. Maar er zijn ook lanen met bomen. De oprichters van de ggz-instelling zouden destijds al hebben geweten dat buiten zijn belangrijk is voor mensen met psychische of psychiatrische klachten. “En dat zijn we een tijdje vergeten, maar eigenlijk is die beweging weer terug”, aldus Tuiten.

Gespecialiseerde ggz

Overigens heeft Lentis begin dit jaar afscheid genomen van de basis-ggz. De organisatie biedt alleen nog specialistische ggz bij onder meer psychoses, suïcidale gedachten en crisisopvang. Voor kortdurende behandelingen kunnen cliënten in het noorden hier niet meer terecht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky