Omstreden zorginstelling De Werkelijkheid is Christus (WIC) in Balkbrug houdt na dertig jaar op met bestaan. Christelijke stichting Elah neemt de WIC over en de ‘barakken’ worden vervangen door zorgappartementen. De huidige negen cliënten kunnen waarschijnlijk allemaal blijven, tenzij ze het zelf niet met de situatie eens zijn.
De afgelopen jaren heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meermaals een kritisch rapport opgesteld over de erbarmelijke omstandigheden waaronder cliënten van de WIC leefden. De woonunits achter het voormalige hotel worden door bewoners van 60- en 70-plus met een kwetsbare gezondheid barakken genoemd. Het is er bloedheet in de zomer en in de winter ervaren ze vochtigheid en flinke kou.
Solistische bestuurder
Naast de IGJ, is ook de sociale recherche kritisch op de instelling. Deze onderzocht de rechtmatigheid van de besteding van zorgsubsidies. Bewoners claimden namelijk dat het zorggeld zomaar verdween, maar daar is nooit bewijs voor gevonden. Directeur Gerrit Tessemaker kreeg het ook flink te verduren van cliënten, die beweerden dat zijn wispelturige beleid tot veiligheidsrisico’s leidde. Uit een vertrouwelijk rapport van de IGJ en GGD blijkt dat de directeur erg solistisch eis en dat medewerkers hem lastig vinden om mee samen te werken.
Barakken vervangen
De barakken van de WIC gaan eindelijk weg en ook Tessemaker vertrekt. Niet iedereen is het met de overname door Elah eens, met name omdat niet om hun mening is gevraagd. Als leden van de vereniging hadden ze inspraak moeten hebben, vinden zij. Maar dat verandert de situatie niet: het zorgcomplex zoals het nu is, verdwijnt. “De WIC was de afgelopen jaren meermaals in het nieuws op een manier die voor niemand goed was. Hiermee zetten we echter een punt achter een roerige periode”, aldus nieuwe eigenaar André Koetsier.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky