Het gisteren verschenen rapport Eenzaam gesloten van Jason Bhugwandass over de ZIKOS-afdelingen heeft veel stof doen opwaaien. In het kritische rapport komen 51 jongeren aan het woord die ervaring hebben met de crisisafdeling. Ze spreken over extreme isolatie, geweld, intimidatie en vernedering. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is bezig met onderzoek hiernaar en alle 18 afdelingen nemen momenteel geen nieuwe cliënten meer aan. Op de ZIKOS-afdeling belanden veelal jongeren die geen succes hebben gehad met de jeugd-ggz. Gedragsproblemen maken behandeling in de ggz lastig. Waarom is dat zo? Dit meldt Trouw.
Volgens een woordvoerder van Pactum komen deze jongeren niet in de ggz terecht vanwege hun gedragsproblemen. Het zwaartepunt van de behandeling moet volgens behandelaars meer liggen bij opvoedproblemen en pedagogiek dan bij psychiatrie. Maar omdat deze jongeren ondertussen een gevaar voor zichzelf blijven vormen, geeft een rechter een machtiging af voor plaatsing in de gesloten jeugdzorg. Hiervoor is soms een juridische reden: plaatsing in de gesloten jeugdzorg is eenvoudiger te regelen dan plaatsing in de ggz omdat de rechten van ggz-cliënten grondiger zijn vastgelegd die van kinderen en jongeren in de jeugdzorg.
Drie soorten hulp nodig
Het probleem is echter dat jongeren in de gesloten jeugdzorg – die veelal gedragsproblemen en verslavingsproblematiek hebben - daar vaak geen passende behandeling krijgen. Zorginstelling Pactum met een inmiddels tijdelijk gesloten ZIKOS-afdeling, herkent dat beeld. Deze kwetsbare jongeren hebben psychiatrische hulp somatische hulp en pedagogische hulp nodig, maar op de gesloten jeugdzorg komen deze drie “ingrediënten” niet goed samen. En dat is volgens de woordvoerder ook de crux.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky