Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft een plan aangekondigd om het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verminderen. Echter wordt nu gevreesd dat dit goedbedoelde plan juist voor minder personeel gaat zorgen omdat zzp’ers gedwongen worden om ook in de avonden en weekenden te werken. Een belangrijke eigenschap van het zelfstandige ondernemerschap is regie over eigen werktijden. Dit meldt Trouw.
Vaste werknemers in de ggz zouden de dupe worden van de groeiende groep zzp’ers die zorg leveren. Doordat deze psychiaters en ggz-verpleegkundigen hun eigen uren mogen bepalen, levert dit extra druk op voor collega’s in loondienst. Zij moeten de avond- en nachtdiensten draaien, terwijl de zzp’ers dan thuis zijn. Ook op feestdagen levert dit problemen op. Er is in verhouding veel minder vast personeel beschikbaar voor deze diensten, wat levert tot personeelstekorten. Om dit tegen te gaan, wil Blokhuis dat ook zzp’ers verplicht kunnen worden om deze minder populaire diensten te draaien.
Vertrek uit de zorgsector
Echter wordt gevreesd dat dit verkeerd uit kan pakken in de sector waar al een tekort aan personeel is. Veel werknemers gaan als zzp’er verder om zo vrijheid te hebben over de diensten die ze draaien. Als ze door de staatssecretaris alsnog gedwongen worden om ook in weekenden en met feestdagen te werken, zouden de zelfstandigen de sector wel eens kunnen verlaten. Uit een enquête van Solopartners, brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, zegt 60 procent van de 10.000 leden uit de sector te vertrekken als zij niet als zzp’er kunnen werken. Regie over werktijden is een belangrijk onderdeel voor zelfstandigen.
Conflict met wetgeving
Ook voor de Belastingdienst is het plan niet praktisch. Zowel werkgevers als werknemers kunnen een naheffing krijgen als blijkt dat er sprake is van een schijnconstructie. Wanneer zzp’ers gedwongen worden om alle diensten te draaien, lijkt dit te veel op reguliere loondienst. De exacte plannen worden nog uitgewerkt door het ministerie van Volksgezondheid. Daar zou ook worden gekeken naar mogelijke conflicten met bestaande wetgeving.
Door: Nationale Zorggids