Het aantal meldingen van verwarde personen neemt nog steeds toe. Onno Hoes, voorzitter van het schakelteam verwarde personen, wil daar iets aan doen. Hij vindt dan ook dat de hulp aan verwarde personen snel beter moet worden, te beginnen bij het verlenen van continue zorg. Een verward iemand mag niet losgelaten worden door een hulpverlener voordat de zorg is overgenomen door een ander. Dat meldt RTL Nieuws.
Verwarde personen zijn mensen die bijvoorbeeld door dementie over straat lopen of mensen met een psychische stoornis. In de gemeente Vught loopt sinds kort een pilot, waarbij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) de meldingen over verwarde personen krijgt doorgespeeld. Medewerkers van de GGD komen dan in actie door hulp te regelen aan die verwarde mensen. De proef in de Brabantse gemeente lijkt succesvol, want er komen nu al minder meldingen binnen, vertelt een wijkagent.
In de meeste gemeenten is nog niet zo'n pilot opgezet. Het is aan Onno Hoes en het schakelteam om ook deze andere gemeenten te activeren. “In alle gemeenten moet een goede aanpak komen voor mensen met verward gedrag. Door daarbij te helpen en te adviseren en te leren van elkaars projecten hopen we dat het persoonlijke led en de maatschappelijke overlast zoveel mogelijk te voorkomen", zegt Hoes. Hij gaat de komende twee jaar met de verwarde personenproblematiek aan de slag. Voor 1 oktober 2018 dienen alle gemeenten een aanpak te hebben voor hulpverlening aan verwarde mensen.
Door: Redactie Nationale Zorggids