Normal_stad_den_haag

Er zijn verschillende onderzoeken die beweren dat bepaalde geestelijke aandoeningen (veel) meer voorkomen bij stedelingen dan bij dorpelingen. De Britse Economic and Social Research Council (ESRC) is in augustus gestart met een groot onderzoek naar de invloed van omgevingsfactoren op het brein van stedelingen. Doel is om duidelijk te krijgen welke risico's er verbonden zijn aan het leven in de stad. Dit meldt GGZ Nieuws. 

Er zijn verschillende onderzoekers die beweren dat de toenemende verstedelijking gevolgen heeft voor de psychische gezondheid van mensen. Steeds meer mensen wonen in een stad. De WHO denkt dat in 2050 66 procent van de wereldbevolking in een grote stad zal wonen. Daartegenover staat dat het aantal mensen met psychische problemen ook stijgt. Bijna 12 procent van de wereldbevolking heeft geestelijke problemen. 
 
In 1965 bracht een studie in kaart hoeveel mensen kampten met schizofrenie, een depressie of een bipolaire stoornis  in de Londonse wijk Camberwell. Toen dit in 1997 wederom gedaan werd, bleek dat het aantal patiënten met schizofrenie in de wijk bijna verdubbeld was. Het aantal inwoners was echter gelijk gebleven. Een studie van de Vrije Universiteit Amsterdam uit 2009 trekt eenzelfde conclusie. Volgens deze wetenschappers verdubbelt het risico op schizofrenie als iemand in een stad woont.
 
Uit een studie van het Centraal Instituut van Mentale Gezondheid in Mannheim uitgevoerd in 2011 bleek daarnaast dat stedelingen minder goed met stress omgaan gaan dan dorpelingen. De amygdala, het hersendeeltje dat een grote rol speelt bij het verwerken van emoties en de regulatie van angst, bleek veel actiever bij stedelingen. Een ander onderzoek stelde dat stedelingen 21 procent meer kans hebben op angststoornissen en 39 procent meer kans op psychische stoornissen.
 
Het onderzoek van de ESRC hoopt meer duidelijkheid te geven over de invloeden van de stad op het psychisch welzijn van de mensen. 
 
© Nationale Zorggids