Logo_trimbos

Het Trimbos Instituut gaat onderzoek doen naar de vermeende toename van het aantal verwarde personen in de Nederlandse maatschappij. Sinds de wetswijziging van 1 januari 2015 gaan er berichten rond dat er meer verwarde mensen op straat lopen. Het Trimbos Instituut gaat in de regio Flevoland bekijken of dit daadwerkelijk het geval is. 

De gemeente Almere heeft het instituut gevraagd om de situatie rond verwarde personen te inventariseren. Hierbij is het zaak om beeldvorming van feiten te onderscheiden. Er zal onder meer gekeken worden hoeveel mensen nu daadwerkelijk als verward, oftewel als GGZ-cliënt, te boeken staat, wat de achtergronden van de betrokkenen zijn en of er trendmatige ontwikkelingen herkend kunnen worden. Ook wordt er gekeken wat voor incidenten plaats hebben gevonden en wat de achtergrond hiervan is. 
 
Daarbij wil het Trimbos Instituut ook knelpunten omtrent verwarde mensen in kaart brengen. Zo neemt het Trimbos de bemoeienissen van de instanties onder de loep, en worden de knelpunten in de omgang en zorgverlening bekeken. Als laatste worden ook de maatschappelijke omstandigheden meegenomen in een analyse van de problemen. Wanneer dit allemaal duidelijk is geworden, wil het Trimbos Instituut met de betrokken instanties mogelijke oplossingen gaan bekijken. 
 
De Nationale Zorggids interviewde Nic Vos de Wael, beleidsmedewerker bij het Landelijk Platform GGZ, over de toename van het aantal verwarde mensen. U leest alles over de problemen in de GGZ hier
 
© Nationale Zorggids