Bij mensen die langdurig roken of hebben gerookt is de hersenschors significant dunner dan bij mensen die nooit gerookt hebben. Dat is aangetoond in een nieuw onderzoek waaraan zowel Schotse als Canadese wetenschappers hebben meegewerkt. Dit meldt de Telegraaf.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 500 Schotse mannen en vrouwen. Onder de proefpersonen bevonden zich rokers, ex-rokers en niet-rokers. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 73 jaar. 'We ontdekten dat bij rokers en mensen die gestopt waren met roken op latere leeftijd veel delen van de hersenschors duidelijk dunner waren dan bij mensen die nooit rookten', zegt onderzoeker Sherif Karama.
De hersenschors is het buitenste deel van de hersenen dat betrokken is bij nadenken, plannen en herinneren. Een dunnere hersenschors wordt vaak geassocieerd met cognitieve achteruitgang. Volgens onderzoeker Karama zijn de effecten van roken op de hersenen nog heel lang te zien. 'Zelfs bij proefpersonen die al 25 jaar waren gestopt met roken zagen we nog een dunnere hersenschors.'
© Nationale Zorggids